Jo ja sóc entrenador-Crònica negra

Text de David Sabiote-Coordinador Secció Bàsquet AESE

Últimament s’estan suceïnt una sèrie de fets que poden tenir uns resultats desastrosos al món de l’esport català en general i al del bàsquet en particular.

Primer, la campanya per l’obligatorietat de fer contractes laborals a monitors i entrenadors. Amés de les situacions laborals dels implicats (funcionaris, cobrant subsidi d’atur, conseqüències fiscals de dos contractes,..) estem parlant d’unes quantitats econòmiques tan modestes que reben, que veritablement ens porten a pensar que o bé evidencia un complert desconeixement del món de l’esport amateur (molt greu) o que darrera d’aquesta normativa s’amaga un intent de fer baixar llistes d’atur, pujar afiliats a la Seguretat Social, i a sobre ingressar uns diners (molt més greu).

Com deiem, aquestes xifres que els clubs no professionals poden aportar als entrenadors són molt modestes, que en la majoria dels casos, serveixen sobretot que per exercir l’activitat d’entrenbador no perdin diners. No estem parlant de quantitats d’esport professional, estem parlant d’uns diners per a la benzina, el café que ens prenem després dels entrenaments i partits,…

Si bé aquesta quantitat a nivell individual és molt petita, al club, el fet que aquestes contractacions, a nivell econòmic poden superar el 40% de la quantitat estipulada al concepte de retribucions a entrenadors, suposa un molt greu problema que pot representar la impossibilitat de continuar l’activitat.

Ara, a aquesta stuació s’afegeix que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha decidit instaurar un nou marc legislativu en el que les titulacions federatives relacionades amb els entrenadors de bàquet en el períodeo 1999-2008 quedin invalidades a partir de l’1 de gener del 2015 havent de superar un procés, com a mínim curiòs:

Entrevista prèvia de assessorament sobre passes a seguir en l’obtenció de la nova titulación (60€)
Proves físiques (50€)

Entrevista personal amb tècnics per avalar la trajectòria basquetbolística de l’entrevistat, deixant de banda el seu historial esportiu, titulacions, etc.

Invalidesa parcial de totes les titulacions emeses per federacions autonòmiques o nacionals des del 1999 a l’actualidad sempre i quan no hagi hagut intervenció del Dept. Ensenyament.

Com a exemple que ratlla el ridícul, un entrenador que pot entrenar un equip ACB, amb aquesta normativa si no fa el procediment indicat, no podria entrenar un equip mini a Catalunya.

Les titulacions atorgades per la FEB no tindran validesa total i els que estiguin en possessió de la mateixa hauran de cursar una bona part d’estudis que ja han cursat pagant novament per ells.

A partir de l’1 de gener entra en vigor aquest nou escenari i els tècnics que no estiguin homologats en el nou marco legal podran ser denunciats per companys o jugadors amb sancions per a clubs i afectats.

La introducció d’aquests canvis és de caràcter retroactiu i afecta a persones que habíen cursat els seus estudis sense conneixement d’aquests possibles canvis i de les seves repercusions.

La protesta general que ha generat aquesta normativa està sent massiva, i s’han creat diferents plataformes en les xarxes socials: #nopaynocoach o “jo ja sóc entrenador” a les quals considerem que s’ha de donar total suport.

Considerem que és hora que el seny, la justícia i la normalitat tornin al món de l’esport. Com deia un dels nostres entrenadors. “Si les autoritats aplicassin la meitat de pasió, sacrifici i esforç que posem els formadoros de jugadors en la nostra feina, Catalunyaa seria un lloc molt millor”.

Continuarem informant

Una Resposta en Jo ja sóc entrenador-Crònica negra

  1. Artur Lahoz ha dit:

    STOP al nuevo marco de titulaciones de entrenadores de basket en Catalunya #NoPayNoCoach :
    https://www.change.org/p/departament-d-ensenyament-de-la-generalitat-de-catalunya-federaci%C3%B3-catalana-de-b%C3%A0squet-stop-al-nuevo-marco-de-titulaciones-de-entrenadores-de-basket-en-catalunya-nopaynocoach

    Aquest migdia ha passat la barrera de les 5000 signatures, ara mateix es porten 6455.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *